Jaarnota

Elk jaar krijgt u van ons een jaarnota. Op de jaarnota verrekenen we de termijnbedragen die u heeft betaald, met uw werkelijke energieverbruik. Uw werkelijke energieverbruik berekenen we op basis van uw meterstanden.

Van meterstanden naar jaarnota

Heeft u een slimme meter? Dan gaat alles vanzelf. Heeft u een traditionele meter? Dan vragen we u vooraf om uw meterstanden. Zodra u deze heeft doorgegeven, maken we de jaarnota op. Het kan enkele weken duren voordat we uw gegevens hebben verwerkt en u de jaarnota ontvangt. Vanaf dat moment kunt u uw jaarnota ook in Mijn WoonEnergie vinden bij Nota's.

Uw jaarnota en nieuwe termijnbedrag

Krijgt u de jaarnota, dan controleren we meteen of uw termijnbedrag nog bij u past. Daarvoor kijken we naar uw werkelijke verbruik in het afgelopen jaar en naar de tarieven. Aan de hand daarvan berekenen we uw maandelijkse termijnbedrag voor het komende jaar. Op uw jaarnota verrekenen we dit nieuwe termijnbedrag meteen, nog voordat de eerste nieuwe maand ingaat. Zo ontvangt u daar geen aparte nota meer voor.

Soms passen we uw termijnbedrag gedurende het jaar aan. Vanzelfsprekend informeren we u hier dan vooraf over. Vindt u het termijnbedrag te hoog of te laag? Dan kunt u dit bedrag ook eenvoudig zelf aanpassen in Mijn WoonEnergie.

Het prijsplafond 2023 op uw jaarnota

In 2023 was er een prijsplafond en dat ziet u terug op uw jaarnota in 2023 en 2024. Het prijsplafond houdt in dat u een basistarief betaalde voor stroom en gas tot een bepaald verbruik in 2023. Het totale verbruiksplafond voor stroom en gas was verdeeld over de 12 maanden. Daarbij was er rekening gehouden met het energieverbruik door het jaar heen. In de winter verbruiken mensen bijvoorbeeld meer gas dan in de zomer. Daarom was het verbruiksplafond in de winter hoger.

Op uw jaarnota berekenen we uw verbruik tot het maximale verbruiksplafond in 2023 als een korting. Heeft u meer stroom of gas verbruikt? Dan betaalt u voor het verbruik boven het verbruiksplafond de tarieven die op dat moment van toepassing waren. 

Het verschil tussen een jaarnota en eindnota

Als we de energielevering op uw adres stoppen, bijvoorbeeld bij een verhuizing of een overstap naar een andere leverancier, krijgt u van ons binnen 6 weken een eindnota. Hierop verrekenen we de termijnbedragen die u heeft betaald, met uw werkelijke energieverbruik. Het werkelijke energieverbruik berekenen we op basis van uw meterstanden. 

Let op: Zegt u uw leveringsovereenkomst op voor de einddatum van de overeenkomst? Dan mogen we u een opzegboete op de eindnota in rekening brengen. We hebben namelijk al energie voor u ingekocht, die u niet meer afneemt.