Opzegboete

Kiest u ervoor om uw vaste energiecontract voor stroom en/of gas eerder dan de einddatum op te zeggen? Dan kunnen we hiervoor een opzegvergoeding vragen. Deze vergoeding noemen wij een opzegboete. Hoe uw opzegboete wordt bepaald, hangt af van wanneer u uw vaste energiecontract heeft afgesloten. Vanaf 1 juni 2023 gelden voor de opzegboete voor nieuwe energiecontracten nieuwe voorwaarden.

Waarom brengt WoonEnergie een opzegboete in rekening?

Als u een vast energiecontract met ons afsluit voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar, dan spreken we met elkaar af dat u in deze periode uw energie bij ons afneemt tegen een vaste prijs. Wij kopen uw energie vooraf voor deze periode in.

Besluit u éérder dan de einddatum van uw contract op te zeggen? Dan houden we energie, die we eerder voor u hebben ingekocht, over. Want deze energie neemt u niet meer bij ons af. Hiervoor brengt WoonEnergie u de opzegboete in rekening.

Nieuwe voorwaarden bij vroegtijdig opzeggen vast contract

De prijzen voor energie zijn de afgelopen twee jaar flink gestegen. Dat zorgt in de huidige energiemarkt voor meer onzekerheid en risico’s bij het inkopen van energie. De verhouding tussen de opzegboetes voor energiecontracten van vóór 1 juni 2023 en het verlies dat een energieleverancier kan lijden, als u eerder besluit weg te gaan, zijn niet meer in balans. Daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nieuwe voorwaarden opgesteld die vanaf 1 juni 2023 ingaan. De nieuwe voorwaarden zorgen ervoor dat er weer energiecontracten met een langere looptijd worden aangeboden.
 
Als u vóór 1 juni 2023 een vast energiecontract heeft afgesloten, dan gelden voor u de voorwaarden van vóór 1 juni 2023.

Uw opzegboete vanaf 1 juni 2023 

Heeft u op of na 1 juni 2023 een vast energiecontract afgesloten en besluit u eerder dan de einddatum van uw contract over te stappen? Dan betaalt u een opzegboete als de tarieven van een referentieproduct zijn gedaald. Hoe hoog uw opzegboete is, hangt af van:

  • De tarieven van uw huidige vaste energiecontract (contractprijs).
  • De tarieven van een soortgelijk energiecontract dat we aanbieden op de dag dat u opzegt (prijs referentieproduct).
  • Het verschil tussen het geschatte verbruik van de volledige looptijd van uw vaste contract, en uw werkelijke verbruik tot aan de laatste dag dat we uw energie leveren (resterende hoeveelheid energie).

Berekening opzegboete
De hoogte van de voorlopige opzegboete berekenen we met de volgende rekensom:

Contractprijs – prijs referentieproduct X resterende hoeveelheid energie

Dalen de tarieven flink, en loopt uw vaste contract nog lang? Dan is de opzegboete hoger dan als de tarieven iets zijn gedaald en uw contract nog maar even loopt.

Definitieve opzegboete
Op de dag dat u opzegt, maken we een schatting van uw opzegboete. De definitieve opzegboete ziet u uiterlijk terug op uw eindnota. Het is mogelijk dat de definitieve opzegboete afwijkt van de schatting. Dat komt omdat pas op de eindnota duidelijk is hoeveel energie u precies heeft verbruikt tot de laatste dag dat we uw energie leverden.


Rekenvoorbeelden opzegboete

Uw opzegboete vóór 1 juni 2023

Heeft u een vast energiecontract dat is afgesloten voor 1 juni 2023? Dan wordt uw opzegboete berekend aan de hand van de overgebleven looptijd. U betaalt een aparte vergoeding per energieproduct (stroom en/of gas). 
Uw energiecontract loopt nog:
Opzegboete per energieproduct:
minder dan 18 maanden
€ 50
18 tot 24 maanden
€ 75
24 tot 30 maanden
€ 100
meer dan 30 maanden
€125

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze klantenservice helpt je graag verder.Naar de klantenservice