Het prijsplafond: alle informatie op een rij

In 2023 was er een prijsplafond voor energie. Maar wat was het prijsplafond nu eigenlijk en hoe werkte het? Op deze pagina leest u er meer over.

Wat was het prijsplafond?

Het prijsplafond was er om uw energierekening in 2023 minder hoog te maken. Dankzij het prijsplafond betaalde u namelijk een maximale prijs voor stroom en gas tot aan het verbruiksplafond in 2023.

 Lagen uw tarieven lager? Dan bleef u díe gewoon betalen. Daar veranderde door het prijsplafond niets aan.

 

Maximale tarieven tot aan het verbruiksplafond

Tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas betaalde u in 2023 maximaal € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m³ gas. En voor alles wat u meer verbruikte betaalde u de tarieven die op dat moment bij uw energiecontract hoorden.
Product Verbruik onder
verbruiksplafond
Tarief onder
verbruiksplafond
Verbruik boven
verbruiksplafond
Stroom Tot 2.900 kWh € 0,40 per kWh Boven 2.900 kWh
Gas Tot 1.200 m³ € 1,45 per m³ Boven 1.200 m³

Voor wie was het prijsplafond?

Het prijsplafond was voor kleinverbruikers. Dit zijn vooral huishoudens, zzp'ers, kleine bedrijven en verenigingen met stroom en/of gas. Deze kleinverbruikers hebben een kleinverbruiksaansluiting t/m 3 x 80 ampère en/of een G6 gasmeter of kleiner die niet meer dan 40 m³ gas per uur doorlaat.

 Voor locaties zonder verblijfsfunctie, denk bijvoorbeeld aan een garagebox, aanlegsteiger of openbaar toilet, gold het prijsplafond alleen voor gas.

 Het maakte niet uit of u een vast of variabel energiecontract had in 2023.

Waren uw actuele tarieven lager dan de tarieven van het prijsplafond? Dan bleef u díe gewoon betalen. Daar veranderde door het prijsplafond niets aan. Heeft u gedurende het jaar alsnog hogere tarieven gekregen, dan was het prijsplafond vanaf dat moment ook voor u van toepassing.

 

Hoe werkte het verbruiksplafond?

Het verbruiksplafond was verdeeld over 12 maanden in 2023. Hierdoor had u dus eigenlijk een verbruiksplafond per maand. In de wintermaanden lag dit plafond hoger, omdat u dan meer energie verbruikt dan in de zomer. Dit was bij elke energieleverancier hetzelfde. 

De ene maand erboven, de andere maand eronder

Heeft u de ene maand meer verbruikt dan de andere maand? Geen probleem, dat verrekenen we op uw jaarnota. We tellen namelijk uw verbruik over 2023 tót aan uw jaarnota bij elkaar op, en vergelijken dit met het verbruiksplafond.
 
 
Heeft u onderaan de streep méér verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan betaalt u voor het gedeelte boven het plafond de tarieven die op dat moment bij uw energiecontract hoorden. Voor uw verbruik dat binnen het verbruiksplafond valt betaalt u de prijsplafondtarieven. Behalve als de tarieven die bij uw energiecontract hoorden lager waren natuurlijk.

Heeft u zonnepanelen?

Dan salderen we op uw jaarnota zoals u dat van ons gewend bent: we trekken de opgewekte stroom eerst af van uw totaalverbruik. Wekt u minder op dan u verbruikt? Dan geldt voor het stroomverbruik dat overblijft het prijsplafond. Of het tarief dat op dat moment van toepassing was als dat lager is dan de tarieven van het prijsplafond.

Heeft u wel of geen slimme meter?

We gebruiken uw actuele meterstand om het prijsplafond te berekenen. Heeft u een slimme meter, dan lezen we uw meterafstanden uit. En hoeft u niets te doen.

 Heeft u geen slimme meter of een slimme meter die niet op afstand kan worden uitgelezen? En heeft u niet of te laat uw meterstanden aan ons doorgegeven? Geen probleem, dan berekenen wij uw verbruik. Deze berekening schatten we op basis van uw vroegere meterstanden. U krijgt op uw jaarnota het door ons berekende verbruik te zien.

 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice