Terugleveren en salderen

Als u zelf stroom opwekt en verbruikt, bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen heeft, dan heeft u minder stroom van ons nodig. Ieder jaar verrekenen we uw jaarnota het verschil tussen wat u van ons afneemt en wat u aan het net heeft teruggeleverd. Levert u meer terug dan u verbruikt, dan krijgt u hiervoor een terugleververgoeding.

Belangrijk, eerst aanmelden

Als u stroom opwekt en wilt terugleveren aan het energienet, dan moet uw netbeheerder hiervan op de hoogte stellen. Dat doet u door uw zonnepanelen aan te melden op Energieleveren.nl

Stroom terugleveren: wat heeft u hiervoor nodig? 

Als u zonnepanelen heeft en meer opwekt dan u zelf direct verbruikt, kunt u stroom terugleveren aan het energienet. U heeft hiervoor dan een meter nodig die de teruggeleverde stroom registreert (twijfelt u of uw meter hiervoor geschikt is, neem dan contact op met uw netbeheerder). Ook moet u uw netbeheerder op de hoogte stellen. Dat doet u door uw zonnepanelen aan te melden op de website Energieleveren.nl.

Zodra uw aanmelding is verwerkt, kunt u energie terugleveren en registreert uw netbeheerder de stroom die u teruglevert aan het energienet. De netbeheerder stuurt uw meterstanden vervolgens naar ons, zodat wij precies weten hoeveel energie u teruglevert. Wij verrekenen dit op jaarbasis op uw jaarnota.

  • Verhuist u naar een woning waar al zonnepanelen op het dak liggen? Meld ook dan uw zonnepanelen aan, voor het geval dat niet eerder is gebeurd. 
  • U heeft geen speciaal contract nodig voor teruglevering; het kan aan elk bestaand of nieuw contract worden gekoppeld.

 

Salderen

Wekt u zelf energie op, dan is dit vaak meer dan u zelf direct kunt verbruiken. De overtollige energie wordt dan teruggeleverd aan het openbare energienet. Dus in plaats van dat u energie afneemt, voegt u energie toe aan het netwerk. In ruil daarvoor wordt die teruggeleverde stroom aan het einde van het jaar afgetrokken van de energie die wij u hebben geleverd. Dit ‘een-op-een wegstrepen’ van wat u opwekt tegenover wat u teruglevert, heet salderen. 
 
Goed om te weten: De overheid is van plan de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Volgens het nieuwe plan mag u vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kunt u niet meer salderen. U krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die u ongesaldeerd aan het net levert.

Terugleveren

Als u in een jaar meer kWh teruglevert dan u verbruikt, noemen we dat 'een overschot aan teruglevering'. Voor dit overschot krijgt u van ons een terugleververgoeding. Hier zit geen btw, energiebelasting en opslag duurzame energie bij. Op uw jaarnota kunt u dit allemaal terugzien. Heeft u een overschot aan teruglevering? Dan ziet u een negatief saldo op uw jaarnota en krijgt u geld van ons terug. 
 
Goed om te weten: Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 gold een verlaagd btw-tarief van 9% op energie (stroom en gas). Dit wordt automatisch doorberekend en verrekend op uw jaarnota.