Zonnepanelen en terugleveren, wat verandert er?

Er zijn steeds meer huishoudens die stroom opwekken met zonnepanelen. Dat is goed nieuws voor de energietransitie, maar het zorgt ook voor meer kosten. We kiezen ervoor om deze op een eerlijke manier door te berekenen aan klanten met zonnepanelen. We noemen deze kosten: terugleverkosten. Daarnaast mag u ook nog steeds salderen. Dus de stroom die u teruglevert, streept u weg tegen de stroom die u afneemt.

Heeft u geen zonnepanelen? Dan betaalt u géén terugleverkosten. 

Waarom we dit doen, hoe het werkt en wat dit voor u betekent, leest u op deze pagina.

Nieuwe verdeling van kosten voor teruggeleverde stroom

De afgelopen jaren wordt er steeds meer stroom opgewekt door zonnepanelen. Die zonnepanelen wekken vaak allemaal op hetzelfde moment stroom op. Namelijk als de zon schijnt. Daardoor wordt er overdag veel stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dat zorgt voor overvolle elektriciteitsnetten en kosten.Heeft u zonnepanelen? 
De kosten voor terugleveren zijn nu onderdeel van het variabele stroomtarief en verdelen we over al onze klanten. Dat gaan we veranderen. We halen de kosten uit het variabele stroomtarief en kiezen ervoor om deze op een eerlijke manier door te berekenen aan klanten met zonnepanelen. Dit doen we door middel van een tarief per kilowattuur (kWh) teruggeleverde stroom, oftewel: terugleverkosten. U betaalt alleen voor de teruggeleverde stroom, dus stroom die u opwekt maar niet verbruikt.

Heeft u geen zonnepanelen? 
Dan betaalt u géén terugleverkosten. We halen de kosten voor terugleveren uit het stroomtarief. Terugleverkosten berekenen we alleen door aan klanten met zonnepanelen. 

Waar bestaan de terugleverkosten uit?

Door de groei van zonnepanelen, stijgen de kosten voor het terugleveren van stroom. Deze terugleverkosten bestaan uit:

Wat betekent dit voor u?

We gaan aan klanten met zonnepanelen terugleverkosten doorberekenen. Hieronder leest u wat dit voor uw situatie betekent.  • U ontvangt minimaal 30 dagen van tevoren een bericht als we de terugleverkosten per teruggeleverde kWh stroom aan u gaan doorberekenen.
  • In dit bericht leest u meer over uw nieuwe leveringstarieven en de terugleverkosten en wat dit betekent voor uw termijnbedrag.

Voorbeeldberekeningen

Hieronder vindt u 3 rekenvoorbeelden. We hebben verschillende situaties uitgewerkt. Zo kunt u zien wat voor effect het ongeveer heeft op uw eigen situatie.

Jonge vrouw met een kop thee in de hand

Verlaag uw terugleverkosten

U hebt zelf invloed op uw terugleverkosten. Zet bijvoorbeeld uw wasmachine of vaatwasser aan op het moment dat de zon schijnt. Of laad de auto op. Dan verbruikt u wat u opwekt en gaat de stroom niet het elektriciteitsnet op. Zo zorgt u ervoor dat u minder terugleverkosten betaalt. 

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt u graag verder.Naar de Klantenservice