De netbeheerder

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en beheer van het energienetwerk en zorgt ervoor dat stroom en gas bij u terechtkomen. Uw energieleverancier kiest u zelf, maar een netbeheerder staat vast. Wie uw netbeheerder is, hangt af van uw woonplaats.

Wie is uw netbeheerder

Weet u niet wie uw netbeheerder is? Op de website Mijnaansluiting.nl kunt u uw gegevens invullen en de netbeheerder van uw stroom- en/of gasaansluiting opzoeken. 

Wat kan uw netbeheerder regelen

Heeft u een vraag over uw stroom- en/of gasaansluiting? Of een technische vraag over uw meter? Dan kunt u hierover contact opnemen met uw netbeheerder. Bijvoorbeeld:


  • Als u een meter wilt aanvragen, wijzigen of verplaatsen.
  • Als u een zwaardere aansluiting nodig heeft.
  • Als u een dubbele meter of een slimme meter wilt.
  • Als u wilt beginnen met het terugleveren van energie.
  • Als uw meter een storing aangeeft.
  • Als er een storing is in uw stroom- of gaslevering.
  • Als u aardgasvrij gaat wonen.


Goed om te weten:
Voordat u begint met het terugleveren van energie moet u uw zonnepanelen aanmelden op Energieleveren.nl, een gezamenlijke website van de regionale netbeheerders.

Storing in uw stroom- of gaslevering? Meld dit dan via het nationale storingsnummer: 0800 - 9009 (dag en nacht bereikbaar).

Aardgasvrij wonen

Gaat u aardgasvrij wonen? Dan kunt u uw aansluit- en transportovereenkomst (ATO) opzeggen die u met uw netbeheerder heeft voor gas. In dat geval is het belangrijk dat u zelf een aanvraag indient om uw gasaansluiting te laten verwijderen. Dat doe u eenvoudig via de website Mijnaansluiting.nl

De netbeheerder zorgt er dan voor dat uw gasmeter en de aansluitleiding kosteloos worden weggehaald. U kunt er ook voor kiezen om de aansluiting nog niet meteen definitief te laten verwijderen, maar voor een bepaalde periode (maximaal 12 maanden) te laten afsluiten. Dan kunt u eventueel op een later moment nog terugkomen op uw beslissing. Voor het opnieuw aansluiten brengt de netbeheerder kosten in rekening. Uw aansluiting laten verwijderen blijft kosteloos.