Noodfonds: hulp bij het betalen van uw energierekeningSteeds meer mensen hebben moeite om hun rekeningen te betalen. Daarom is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit Noodfonds betaalt een deel van de energierekening voor huishoudens die daarvoor in aanmerking komen. Op deze pagina leest u hoe het Noodfonds werkt en wat u kunt doen.

Start de Noodfonds-check

Ontdek in 5 minuten of u een aanvraag kunt doen voor het Noodfonds. U kunt steun aanvragen tot en met 30 april 2023.

.

Wat is het Noodfonds?

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Het Noodfonds is er om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening.

Het Noodfonds Energie is een toevoeging aan de energieroute van Geldfit. De energieroute is een gids die mensen helpt met tips om te besparen en geeft een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen. Ook kunnen mensen er checken of zij alle regelingen en voorzieningen gebruiken die er zijn.

 

 

Wie kan het aanvragen?

De volgende huishoudens komen in aanmerking voor steun van het Noodfonds:

  • Het Noodfonds is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 4.180,- (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadsverwarming bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen.

 

 

Zo werkt het


Als u ervoor in aanmerking komt, betaalt het Noodfonds een deel van uw energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

  • Stap 1: Doe de Noodfonds-check op geldfit.nl/energie. Met deze korte check ziet u of het slim is om een aanvraag te doen. Op deze site vindt u ook tips om te besparen en een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen.
  • Stap 2: Na de Noodfonds-check krijgt u uitleg over hoe u uw aanvraag doet. Deze aanvraag duurt een half uur. Het Noodfonds berekent of u in aanmerking komt voor steun.
  • Stap 3: De uitslag van uw aanvraag ziet u direct in uw scherm. WoonEnergie controleert uw aanvraag. Als alles klopt, dan wordt uw energierekening lager.

 

Ga naar geldfit.nl/energie en ontdek of u in aanmerking komt voor het Tijdelijk Noodfonds Energie.

 

 

Veelgestelde vragen

Op geldfit.nl/energie ontdekt u in 5 minuten of u een aanvraag kan doen voor het Noodfonds.

Om de aanvraag te doen heeft u een DigiD nodig. Als u deze niet heeft, kunt u een DigiD aanvragen. Dit duurt ongeveer 3 werkdagen.

Het is ook mogelijk om iemand anders de aanvraag te laten doen. Dit kan via een DigiD-machtiging. Meer hierover leest u op noodfondsenergie.nl/faq.

Het Noodfonds helpt met de energierekeningen over de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023. U kunt steun aanvragen voor twee periodes. U doet dan twee keer de aanvraag.

  • Oktober, november, december 2022
  • Januari, februari, maart 2023

U kunt steun aanvragen tot en met 30 april 2023, over de periode oktober 2022 tot en met maart 2023.

Nee, niemand wordt gekort op uitkering, AOW of toeslagen van het Rijk door steun uit het Noodfonds.

Dit kan per energieleverancier verschillen. Bij ons werkt het zo:

  • Krijgt u compensatie voor nota’s die u al heeft betaald? Dan krijgt u het geld op uw rekening gestort.
  • Krijgt u compensatie voor nota’s in de toekomst? Dan verrekenen we het met uw termijnbedrag.

Uw termijnbedrag kunt u eenvoudig vinden in Mijn WoonEnergie.

Het Noodfonds Energie bepaalt de hoogte van de compensatie, niet de energieleveranciers. Als u een vraag heeft over de hoogte van de compensatie dan kunt u het beste contact opnemen met het Noodfonds.