Noodfonds: hulp bij het betalen van uw energierekening

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor mensen die moeite hebben met het betalen van de rekeningen. Dit Noodfonds betaalt een deel van de energierekening voor huishoudens die daarvoor in aanmerking komen. Op deze pagina leest u hoe het Noodfonds werkt en wat u kunt doen.

U kunt voor 2023 en 2024 geen steun meer aanvragen.

Wat is het Noodfonds?

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds en heeft ook een bijdrage gedaan aan het fonds. Het Noodfonds is er om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening.

Wie kan het aanvragen

De volgende huishoudens komen in aanmerking voor steun van het Noodfonds:

  • Het Noodfonds is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200 (alleenstaande) of € 4.480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadsverwarming bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen.
  • Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.
  • Een huishouden kan een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende 6 maanden.

Goed om te weten: het Noodfonds geldt voor klanten van alle energieleveranciers, dus niet alleen klanten van WoonEnergie.

Zo werkt het

Als u ervoor in aanmerking komt, betaalt het Noodfonds een deel van uw energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Let op! U kunt voor 2023 en 2024 geen steun meer aanvragen.

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Onze klantenservice helpt u graag verder.Naar de Klantenservice

Zie ook