Meterstanden aflezen

Er zijn heel wat verschillende meters. Op deze pagina hebben we de meters die het meeste voorkomen voor u op een rijtje gezet. Per meter ziet u hoe u de meterstanden kunt aflezen.

Meteen uw meterstanden doorgeven

Heeft u van ons per mail een verzoek ontvangen om uw meterstanden door te geven? Dan kunt u klikken op de link in deze meterstanden e-mail. Uw opnamekenmerk wordt dan automatisch ingevuld. Wilt u zeker weten dat we uw meterstanden hebben ontvangen? Vul dan uw e-mailadres in, dan krijgt u meteen een bevestiging.

U kunt uw meterstanden ook doorgeven via onze website
We vragen u dan om een opnamekenmerk en uw huisnummer. Het opnamekenmerk bestaat uit 9 cijfers. U vindt het bovenaan in de mail 'Geef uw meterstanden door' of in de brief die u van ons heeft gekregen. Vul uw huisnummer zonder toevoeging in.

Stroommeter met één telwerk

Dit is een enkele stroommeter. Uw verbruik leest u af in het telwerk. Het cijfer achter de komma kunt u negeren. 


Stroommeter met een telwerk aflezen

Stroommeter met twee telwerken

Dit is een dubbele stroommeter. Het is belangrijk dat u altijd beide meterstanden doorgeeft. 


  • Elektriciteit I (T1) is het bovenste of het linkertelwerk. Deze meterstand vult u in bij Elektriciteit I. 
  • Elektriciteit II (T2) is het onderste of het rechtertelwerk. Deze meterstand vult u in bij Elektriciteit II.

    Stroommeter met twee telwerken aflezen 

Digitale stroommeter met vier telwerken

Dit is een digitale stroommeter. In het display ziet u vier verschillende meterstanden. Bij sommige meters wisselen de meterstanden elkaar af. Bij andere kunt u met een knop naar een volgende meterstand gaan. 


  • T1: Deze meterstand vult u in bij Elektriciteit I. 
  • T2: Dit getal vult u in bij Elektriciteit II. 
  • T3 en T4: deze meterstanden zijn alleen van toepassing als u energie teruglevert (bijvoorbeeld via zonnepanelen) aan het net. 

    Digitale stroommeter met vier telwerken aflezen

Slimme meter

Een slimme meter geeft uw meterstanden automatisch via uw netbeheerder aan ons door. U hoeft dat dus niet meer te doen. Bij een eventuele storing kunnen we er wel nog eens om vragen. Geef in dit geval de meterstanden aan ons door.

Slimme meter

 

Gasmeter

Een gasmeter heeft altijd één telwerk. De drie cijfers achter de komma (in het rode vlak) hoeft u niet door te geven.

 

Gasmeter aflezen

Inzicht in uw verbruik

Heeft u een slimme meter en toestemming gegeven voor het dagelijks uitlezen van uw meter? Dan kunt u uw verbruik inzien via Mijn WoonEnergie. U ziet daar een grafiek waarmee u eenvoudig uw verbruik per dag, week en maand vergelijkt. Ook als u geen slimme meter heeft, kunt u uw verbruik inzien. Hiervoor moet u dan wel uw meterstanden handmatig invoeren in Mijn WoonEnergie.